Thursday, May 31, 2007

Kai emigrantai užknisa juodai, bet nėra kaip paneigti 33 priežasčių

Panašu, kad lietuviai, kaip ir tas termometras, perkaito... "Delfi" tą pačią dieną susidūrė du magnetiniai laukai. Viena mergina tėškė it šlapiu skuduru kritišką pasisakymą esą emigrantai ją užkniso juodai, o kita kiek utriruotai su neslepiama simpatija užjūrio kraštams išdėstė 33 priežastis, dėl kurių ji negyvena Lietuvoje.

Nuo komentatorių kliuvo abiems: antiemigrantė buvo apkaltinta pernelyg didele doze pykščio ir "savipisa" (atsiprašau VLKK, cituoju), o proemigrantei prikišo esą ji Vakarų valstybes tapo pernelyg pastelinėmis spalvomis ir kartojasi. Pritarimo šūksnių taipogi sulaukė abi. Kaip visada vyriška auditorija konstatavo, jog tiek viena, tiek kita autorė yra nepakankamai pamylėta. Kandi ta interneto auditorija...

33 priežastims pritariu, nors kai kurios išties kiek kartojasi, bet kartais nebūna laiko parašyti trumpai. O štai rašinio su pykčiu autorei, neprastai išmanančiai Tarptautinių mažumų ir išeivijos departamento virtuvę, patarčiau kitąkart, kai per televizorių transliuos laidą ar reportažą apie emigrantus, tiesiog perjunkti kanalą ar paskaityti knygą. Dabar juk net nereikia keltis nuo sofos - pakanka spustelėti mygtuką. Be to, patarčiau nebeskaityti naujienų apie emigrantus/išeivius/svetur išvykusiuosius. Nematai - širdies neskauda. Galbūt tuomet mes "neužknisime".


PS

Nebūtų rašinių apie emigrantus, ką gi skaitytų ir kur diskutuotų mūsų parlamentarai nuobodesnių Seimo posėdžių metu, biudžetinių įstaigų darbuotojai ne per pietų pertraukas, vadybininkai, programuotojai kiti likusieji bei, be abejonės, išvykusieji? Greičiausiai skiltį "Myli nemyli". Kol liks gyvi bent du komentatoriai, tikrai "neužknis"...

3 comments:

Anonymous said...

Lina, Delfyje dar pasirode ir trecia doze - 34 priezastys, del ko lieku Lietuvoje... Zinai, as galvoju su savo emigraciniu blogu iseisiu kokiu atostogu, nes jau tikrai ta emigracijos karve melzia kas netingi... Siryt visus siuos straipsnius paskaiciusi pamaniau - sunys loja, karavanas eina. Gal laikas keisti profili ir rasyti apie ... maisto gaminimo receptus arba ... nerima vasheliu?

Alice said...

Gana idomu, kad Lietuvos padangeje atsirado naujas diskursas. Pagaliau atsirado fenomenas, apie kuri zmones gali kalbeti, tureti nuomone ir ja dalytis. Kaip visada debatui truksta niuansu, nes dabar, atrodo, yra tik dvi stovyklos, kurios stengiasi prigalvoti kuo daugiau priezasciu savo nuomonei pagristi ir kuo labiau skaudinanciu komentaru priesininkams prigalvoti. Butu idomu suzinoti, kokie debatai buvo vykstant ankstesniajai migracijos bangai.

Lina said...

tada nebuvo debatu, Alice :) Nebuvo apie ka debatuoti. O su emigracija, tai kaip su Zalgiriu ir Lietuvos rytu - visada bus abi stovyklos. Reiktu kazkaip isties, labas, koki tais dar neatrasta kampa panagrineti. O apie receptus, labai prasom!
Dar matau, kad emigracijos tema visada bangomis eina - va cia atoks cunamiukas ir prauze, praeis savaite kita, nurims :)