Sunday, June 24, 2007

Su*** imigrantų orkestro pasirodymas Glastonbury

Jie išgarsėjo po pasirodymo "Pizdetz" - Niujorko Ridge gatvėje esančiame naktiniame klube. Jų šaknys - Ukrainoje, Sachaline, Izraelyje, Maskvoje ir Kalifornijoje. Juos pirmąkart išgirdau, kai bičiulis britas į darbą atsinešė kompaktinę plokštelę ir tądien aš triumfavau - pirmąkart dainų tekstus supratau geriau nei jis: daužomų būgnų, barškinamų kibirų, smuikų akordeonų ir kitokio triukšmo fone griaudėjo ryškiu slavišku akcentu tariami angliški žodžiai, karts nuo karto paįvairinami rusiškomis istorijomis. Taip prasidėjo mano pažintis su "Gogol Bordello".

Grupės (o greičiau fenomeno) siela, įkūrėjas ir pagrindinis vokalistas Eugene'as Hützas (Євгени Худз) britų dienraštyje "Guardian" savo grupę pavadino "supistų imigrantų orkestru, improvizuojančiu A minore". Jų tekstai nešvankūs, jie pliekia visus - homo sovieticus, Vakarus, Europą, popsą, sistemą, imigracines tarnybas. Pats E. Hützas atrodo lyg banditas - ūsuotas rėksnys, besiblaškantis po sceną pusnuogis ir šiurpinantis auditoriją. Jų muzikos klausytis nelengva, o E. Hützas plėšia džeržgiančiu balsu lyg kiekviena daina būtų iš sielos gelmių kylanti išpažintis, gimusi gilią naktį prie laužo po kelių butelių degtinės. Jų muzika, vadinama "gypsy punk", jau užkariavo publiką Jungtinėse Valstijose, o štai šį savaitgalį į jų keliamo pragariško griausmo ritmą trypė tūkstančiai botais apsiavusių Glastonbury festivalio dalyvių.



Suprasti žodžius

"aiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiget down here as a cheap labor force but i beat the system everywhere i goes"(angl. aš čia - pigi darbo jėga, bet kur tik patenku aš griaunu sistemą)

sunku ir dvejoju, ar dėl jų tūkstančiai eina iš proto, - visų pirma pakeri "Gogol Bordello" sceninis įvaizdis. Bet už jo slypi pasiutiškai aštrūs ir taiklūs žodžiai, gimę iš patirties - pačio E. Hützo, išvykusio su tėvais iš Ukrainos po Černobylio katastrofos, ir kitų drauge su juo siautėjančių kitataučių, anapus Atlanto, berods, išties atradusių Ameriką. Nors veikiau Amerika atrado juos... Ir daugiau tokių atradimų!

Na štai jums ir pavyzdys, kad emigrantai ne vien vakariečių užpakalius valo, bet ir kala jiems į klyną.

O čia interviu su pačiu velniu E. Hützu.

1 comment:

Anonymous said...

:) smagu. vienintelė grupė iš tų kurių dar nežinojau, kuri tikrai patiko iš glastonburio ir kaip tik pirmu reikalu atėjęs šiandien į darbą ketinau jais pasidomėti :) ačiū už info :)