Saturday, December 29, 2007

1600-2500 eurų per mėnesį - daug ar mažai ir ką daryti Lietuvoje už 30 tūkst. litų

"O sako, kad iš Vilniaus niekas nebeemigruoja," - nusistebėjo trečiadienį vienas Dubline gyvenantis žemaitis, kuomet pasakiau, jog į Airiją atvykau iš Lietuvos sostinės.

Prieš porą savaičių iš Vilniuje besidarbuojančio IT specialisto gavau elektroninį laišką.

1600-2500 eurų per mėnesį - daug ar mažai? Kiek teko pačiam surasti informacijos, 2500 artėja link vidurkio (bent jau tikslinėje srityje). Ką realiai galima nuveikti su tokia suma Dubline? T.y. ar užtenka pragyvenimui, ir koks tas gyvenimas galėtų būt už tokią sumą? Turbūt, kokią pusę suėstų būsto nuoma? Tiesiog netyčia ikliuvo vienas darbo skelbimas (vienam is lietuviškų resursų), kur siūlo darbą Dubline ir siūlo tokią sumą, tai smalsumas liepė ir tau parašyt, patikslinti, kiek (ne)patrauklus toks pasiūlymas.

Nupasakojau apie išlaidas (faršas - kaip ir Lietuvoje, degtinė - brangiau, o skrydžiai į Europą - pigiau) ir atsakymą apibendrinau pasakydama, jog jei emigruoja dėl pinigų, išvykti verta, jei yra galimybė eurais užsidirbti bent tiek, kiek Lietuvoje gauna litais.

Tik pastaruoju metu susimąsčiau. O kiek Lietuvoje gaunama litais?

Liutauras ne per seniausiai mąstė, kaip pasirinkti darbą ir nenusipiginti. Lietuvos darbo biržoje dizainere dirbusi draugė šį rudenį kas mėnesį užsidirbdavo apie 1200 litų.

Sakoma, jog po trejų metų mokytojai vidutiniškai turėtų uždirbti 3215 litų - ir tai vis tiek būtų mažiau, nei ką jie gautų šiandien dirbdami už minimumą Airijoje.

Atlyginimai Lietuvoje, atskaičiavus mokesčius, nuo 2003 m. išaugo pusantro karto – nuo 873 litų per mėnesį iki 1369 litų, tačiau profesinių sąjungų duomenimis, tiek uždirba tik trečdalis šalies gyventojų.

Berods pavasarį, kuomet daugelio emigrantų protus ėmė drumsti iš Lietuvos parsklidęs aidas apie ten lyg ant mielių kylančius atlyginimus (ir žinau bent keletą, kurie ant bangos patraukė namo), ėmėme kalbėtis, už kiek p a r s i d u o t u m e. Viena draugė pasakė, jog sutiktų dirbti už pusantro tūkstančio litų, bet padirbusi prašytų didesnio atlyginimo. Tik rudenį atvykusį į Lietuvą ji išsiaiškino, kad pienas nebekainuoja litą... Apie kavą Gedimino prospekte už 5.90 Lt jau rašiau.

Kadangi netrukus stukstels dar vieni nauji metai, kuriu rezoliucijas, reziumuoju 2007-uosius ir planuoju naujus Žiurkės metus, per kuriuos, anot pernelyg pozityviai saldaus DELFI horoskopo, megsiu ryšius ir galėsiu išreikšti savo idėjas, o meilė gyvenimui pakylės mane nuo žemės ir pavers populiaria profesiniame gyvenime. Horoskopais niekuomet itin netikėjau.

Tiesiog kartais pamąstau, jei netrukus grįžčiau į Lietuvą, kiek reiktų suderėti. Sako, Briuseliui kažką verčianti mergina per mėnesį uždirba 30 000 litų. Čia žinios iš labai patikimų šaltinių. Nebent gerais draugais buvę kursiokai meluoja vienams kitam. Kita vertus, žinia, esame tauta, linkusi kurti panegiriškas butaforijas.

Ką aš daryčiau Lietuvoje už tokius pinigus? Kaip lašiša maudyčiausi "Billecart-Salmon" vonioje - ryte ir vakare, pusryčiams valgyčiau auksinės vištos dedamus auksinius kiaušinius, atrasčiau, kur kava Vilniuje kainuoja bent 20 litų, o elito vakarėliuose tinklinėmis pėdkelnėmis apsitempusi blauzdas demonstruočiau garsaus Lietuvos dizainerio suknelę.

Išties neįsivaizduoju, ką Lietuvoje daryčiau už tokius pinigus. Kai pasakiau apie tai čia esantiems draugams, likau nelabai suprasta - mane tikino, kad visuomet atsiranda būdų pinigams išleisti. Na, gal nebent galėčiau gailėtis, jog su tokiu atlyginimu gyvenu Lietuvoje, o, tarkim, ne Niujorke.

30 000 litų man tikrai nereiktų. Atlyginimo turi pakakti išsimokėti paskoloms, geram vynui, sveikam maistui, knygoms, muzikai, kinui, kelionėms ir pomėgiams. Pasiklydau laiko mašinoje - už kiek reiktų parsiduoti Lietuvoje, kad tam užtektų? Kiek užtektų jums? Tarkim, mano mamos išankstinė pesija yra apie 400 litų. Bet žada, kad pensijos kils...

11 comments:

Anonymous said...

Į rankas gaunu apie 2300 lt. Gyvenu Vilniuje. Man užtenka susimokėti būsto paskolą (dabar apie 1100 lt), komunalines paslaugas (apie 3
00 lt), sutaupyti apie 400-500 lt per mėnesį (jei niekur neišleidžiu išskyrus mobilaus sąskaitai, nuolatinio pirkimui...).
Į gyvenimą žiūriu optimistiškai - ir pas mus bus kaip Airijoje. Manau, jei sekasi, galima bet kur gyventi, o jei ne - galima bet kur tik gyvuliuoti.

liutauras said...

grubiai Vilniuje per mėnesį geram gyvenimui reikia:
1500-2000 buto nuoma
500-1500 automobilio išlaidos
1000-2000 maistas
500-1500 pramogos
100-200 telefonas, internetas

viso: 3600-7200

dar lieka rūbai, batai (brangiau nei Airijoje), didesni ilgalaikiai pirkiniai

aišku, jeigu šeima iš 2, tai nemažai išlaidų susitaupo, jeigu vaikučiai - prisideda

Anonymous said...

Aš esu dirbantis sudentas ir gyvenu su tėvais. Uždirbu šiek tiek mažiau nei Lietuvos vidutinis atlyginimas. Kadangi dar nesu savarankiškas, tai man užtenka.

Jei gyvenčiau vienas ir būčiau pasiėmęs paskolą butui (geresnis sprendimas, nes nuomos kainos tokios pačios kaip mėnesinės paskolos įmokos), tai man tikriausiai reikėtų 2500-3000 Lt į rankas.

Anonymous said...

Gyvenau su lenku kokius metus. Būdavo laikai, kai abu uždirbdavom po 2.5keu (dabar daugiau). Jis per mėnesį sutaupydavo arti 1000, o aš beveik nieko. Tai ar galima gyventi už tiek Dubline? :)

Anonymous said...

Kaip studentas uždirbu apie 1000 - 1200 per mėnesį. Kadangi dar ne vienas gyvenu, tai užtenka laisvai, dažniausiai kam nors taupau, bet šiaip mažoka būtų.

Andrius Užkalnis. said...
This comment has been removed by the author.
Lina said...

Aciu visiems uz atvirus komentarus ir pasvarstymus.

Tai va, Andriau, keisime profesijas :) o jei rimtai, kitas irasas bus apie tai, jog ne piniguose laime.

PS O del Nidos, tai ten daug kas perkainuota ir Nida gali taptu tiesiog ejimu is vieno kabako i kita. Sia vasara pastebejau, kad, tarkime, Juodkranteje veiklos prasme zymiai daugiau visko galima susigalvoti - vien Raganu kalnas ko vertas. Nida, zinoma kopos, kas gali ir nori, plaukimai i jura. Bet reikia restoranu su baltom staltiesiem, ne vien mediniu suolu ir ne Paryziaus kainomis, nes iki prancuziskos kulinarijos mums toli. Parduotuves maisto Nidoje yra apgailetinos. galetu koki ekologisko maisto turgeli daryti, kino teatras irgi butu ne pro sali - pastatas i ji panasus, regis, kaip toks nefunkcionuoja. Kadangi daugiau senimo ten vyksta, tai klasikos koncertu galetu vykti daugiau, kad ir tose paciose baznyciose. maciau, kad jau kanojas sumaste. gerai. o dviraciu taka reikia baigti nutiesti per visa Neringa, o ten i Klaipeda, is ten - Zemaitija. zodziu, labai yra kur plestis.

Andrius Užkalnis. said...
This comment has been removed by the author.
Andrius Užkalnis. said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Siuo metu po truputi ieskausi darbo Lietuvoje. 30 000 tikrai nebutu per daug, jeigu nori ne tik gyventi dabar bet ir susitaupyti padoriai pensijai.

Gyvendamas JAV supratau, kad rupintis senatve reikia paciam, o ne tiketis, kad tai padarys valstybe. Taip pat taupau pinigus vaiku mokslams, nes $40000-$50000 per metus padoriame koledze JAV nera mazai. Kai vaiku yra 2 ir gal bus dar, tai susideda.

Pagaliau, psichologiskai butu sunku dirbti darba, uz kuri mokama maziau negu dabar (kad ir kurioj pasaulio saly tas darbas bebutu).

Andrius Užkalnis. said...
This comment has been removed by the author.