Friday, November 23, 2007

Grįžta mokslininkai. Trumpam. Ar gerai?

Praėjusią savaitę ėmiausi susilaikymo. Pasižadėjau sau visą savaitę neatsidaryti DELFI. :) Pamėginkite patys. Na, Lietuvoje esantiems siūlau išlygą - pakaks poros dienų. Egzaminą išlaikiau gana sėkmingai, skaitinėjau kas vyksta pasaulyje. O šiandien DELFI atsidariau vėl ir pamačiau, kad kai kurie dalykai gyvenime nesikeičia.

37 užsienyje dirbantys lietuvių mokslininkai gavo finansavimą iš Europos Sąjungos remiamo projekto „Protų susigrąžinimo programos parengimas ir įgyvendinimas“, pagal kurį trumpalaikių vizitų į Lietuvą metu jie vykdys tiriamąją, mokslinę bei pedagoginę veiklą socialinių mokslų, technologijų, fizinių, biomedicinos bei humanitarinių mokslų srityse. Konkurso projektams įgyvendinti iš viso skirta 333 000 litų. Tik trys paraiškos nebuvo patenkintos.

Paskaičiau komentarus. Atvažiuos kavos pagerti. Ką ten - net kavai neužteks. Geriau atidirbtų Lietuvai už dyką - juk čia gavo išsilavinimą. Geriau būtų pirkę aparatūros (perka, tik, kiek kitokios). Atvažiuos susitaisyti dantų. Verčiau būtų kvietęsi užsieniečius (bet juk projektas - "Sugrįžimai"!). Verčiau siųstų mokslininkus iš Lietuvos pasitobulinti užsienyje (kodėl patys mokslinikai neieško būdų pasistažuoti? - vis sukramtytą bulką į burną kišti...). Ir t.t. ir pan.

Gal kai kurie supras, jog visam laikui grįžti dirbti į Lietuvą neapsimoka - ypač po vakarietiškų atlyginimų ir tenykščių žmonių mentaliteto. Gal kai kurie sumąstys kažką kurti gimtojoje šalyje. Nustebau dėl dviejų dalykų:

* Paremti 37 projektai iš 40. Greičiausiai pinigų būtų atsiradę ir didesniam skaičiui projektų. Iš čia kyla antras nustebimas.

* Nejau tikrai iš pusės milijono emigravusiųjų tėra 40 mokslininkų, kurie norėtų kažką veikti Lietuvoje? Ar vėl informacija apie paraiškas nusėdo šuliniuose?

Aš - ne mokslininkė, bet idėja džiaugiuosi. Nors ir nedrąsus, bet vis dėlto bandymas pademonstruoti, jog Lietuvai vis dėlto brangu tai, ką ji turi brangiausio, - žmonės (ar čia aš naivuolė - galbūt išties tėra plaunami pinigai - kaip visada...).

Reiktų kurti panašius projektus ir kultūrininkams. Prisimesčiau ir sudalyvaučiau... Pinigų tikrai neplaučiau. Praplaučiau smegenis - nes jie Lietuvoje labiausiai apsinešę. Šaligatvius šveičiame geriau nei daug kur Vakaruose.

7 comments:

Andrius Užkalnis. said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Nuojauta, ta kur nemeluoja (t.y. ištikima), guldo švelniu balsu, kad vis tik nemato tautiniai išvykėliai reikalo grežiotis linkui namu. Ir visai nereikia pult aniems į atlapus, jei jau mokslo žmogai,tai pažįstami su logika - santikis be lūpos žiūrint aiškiai skiriasi tarp visokios išraiškos būsimų (galimų) įvertinimų užu atlikta namie ir svečiuos. Kad ir ne į temą, bet į vaizdą lenda kažkada Arvydo deklaruota tiesa: "pasiimkit tą žalią pasą, nereikia man jojo metų skaičių" (čia kada jam Amerikėi dedant sveikata ant parketo, tautiečiai besididžiuodami ir betapšnodami nurašinėjo mokesčius nuo sportininko algos). O jau vien komentarus pažiūrėjus (čia kada anie ne Andriaus kolekcijoje, šitie išskirtiniai. Ir foto ši labai vietoi. Pasirašau užu projektą), nelabai kas čia anų laukia, jei jau preziumuosim, kad kalba tauta. Gal net ne tas žodis, gal greičiau tiesa yra tokia, kad geriau tarp svetimų, bet protingai ir pagarbiai atsinešančių į (nu)veikiamą. Kaip kitas Andrius dainavo: "aš turiu pirštus, aš galiu pro juos žiūrėt.."
p.s. žiū, pradėjau dalykus vadint jų vardais.. weird.

Anonymous said...

o oo o, žiū, dar vienas. ir čia, ne kitur.. žavu. ir kaip šitaip išeina. Šimtai atsiprašymų gerb. Linos užu vietos teršimą, bet duotu atveju susilaikymas nebedorybė..

Lina said...

jei kas pastebes, kad dingo, mano nuomone, kito zmogaus atzvilgiu parasytas netaktiskas komentaras, taip,as cenzuruoju. cia mano blogas. koliotis eikite kitur. ir Andriau, daugiau reklamos nebus ;)

Anonymous said...

Lina, savaitgalis juk. Ar ne bėda čia mus visus rokuot? Šalta juk vis tik užu lango, itempta galvoi, gal lai persikanda gerkles anie.. a?

Andrius Užkalnis. said...
This comment has been removed by the author.
Alice said...

O manes i mano pirmaja Alma Mater visai netraukia. Kartais pagalvoju, kad butu visai smagu dali doktoranturos padaryti Lietuvoje. Dazniau pabuciau pas tevus, susitikciau su draugais ramiai, o ne kaip akis isdegusi. Na, mokslinei mano karjerai tai gal nebutu didelis zingsnis atgal, bet bent jau nuraminciau savo ilgesi. Bet... Ne, negaliu. Vos tik pagalvoju apie savo universiteta, tai siurpas nukrato.
Pries daug metu, turejau plana grizti i Lietuva ir pabaigti studijas. Is pradziu prasiau akademiniu atostogu, po to prasiau, kad pervestu i neakyvaizdini... Juodas vargas. Katedros vedejui prasyma rasiau 5 (penkis) kartus. Tai jam nepatiko, kad zodis "prasymas" parasytas mazosiomis, tai priezastis del kurios prasausi i neakyvaizdini pasirode netenkinama (rasiau, kad persikeliau gyventi i Svedija). Pati "virsune" buvo, kai prodekane man pasake, jog akademines atostogos bus patenkinamos tik del dvieju priezasciu: 1. As laukiuosi vaiko 2. Man pasireiske sveikatos sutrikimai. Ji man taip i akis ziuredama pasake : "Na, nueik pas gydytoja paprasyk, kad tau parasytu pazyma, kad tau kokia depresija, ar koks pervargimas". Na, ar ne juokas, kai pati prodekane pataria "susiveikti" netikra pazyma, kad po to ji pati patvirtintu mano akademines. Viskas tik biurokratijai patenkinti, tik "del akiu" ir del "varneles". Spjoviau i savo lietuviskus mokslus, istojau i universiteta Svedijoj, o dabar ten pat atlieku savo doktorantura.
Kartais pagalvoju, jog butu smagu mano destoma kursa paskaityti lietuvos studentams, bet kai pagalvoju apie popierizma, biurokratija ir daryma "del varneles" dingsta bet koks noras.