Monday, May 14, 2007

Serdiučka, rinkimai ir neafišuota atsivėrusi Nyderlandų darbo rinka

Na ką. "Sieben sieben dance" nelaimėjo, Airijos lietuviai darkart driokstėlėjo su dvylika balų Lietuvai, o internete vėl prasidėjo raganų medžioklė bei kaltinimai plagiatu. Kažkas apkaltino mandarinų skynėjus Ispanijoje pasyvumu. Kliuvo ir Didžiojoje Britanijoje gyvenantiems lietuviams - esą sugebėjo nuberti vos tris balus.

Pamėginkime įsivaizduoti, kas būtų jei rinkdami LR Parlamentą ar Prezidentą, užsienyje gyvenantys lietuviai susivienytų kaip kumštis ir balsuotų taip gausiai ir vieningai kaip Airijos lietuviai praeitą šeštadienį. Pamėginkime įsivaizduoti, kas būtų, jei atsirastų politikas ar partija, kurie suvoktų, jog tokia mase galima manipuliuoti kaip ir potencialiais Rolando Pakso rinkėjais, jei turi gudrų viešųjų ryšių specialistą.

" Jei rinkimo teisę turinčių Lietuvos piliečių skaičių (o jų yra apie pustrečio milijono) padalintume iš Seimo narių skaičiaus, kiekvienas jų turėtų atstovauti kiek daugiau nei 17 tūkstančių rinkėjų. Airijos lietuviams atstovaujantys parlamentarai, jei mūsų čia išties yra apie penktadalis milijono, Seime iškovotų bent 11 vietų. Jei susivienytų gyvenantieji Didžiojoje Britanijoje ir Jungtinėse Valstijose, Parlamente turėtume visai solidžią koaliciją" , - svarsčiau pernai "Amerikos lietuvio" organizuotame konkurse dalyvavusiame rašinyje.

Rinkimai dar ne greitai, nors, sprendžiant iš PR gausos, jiems jau ruošiasi Lietuvos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje, o savaitgaliais garsiai ir gausiai uliavojantis mano giminaitės kaimynas ją laiks nuo laiko vis paragina stoti į, berods, socialliberalų partiją.

Tačiau šįkart norėjau parašyti ne apie rinkimus ir net ne apie Euroviziją, o apie netyčia vieno Dubline gyvenančio lenko bloge rastą naujieną, kuri "Delfi" teužėmė vieną pastraipą, lyg tarp kitko buvo pridurta prie žinutės apie narystės Europos Sąjungoje metines ir tesulaukė 72 komentarų. Galbūt dėl nuosaikios antraštės...

Nuo gegužės 1–osios Nyderlandai atveria savo sienas darbuotojams iš dešimties šalių, kurios prieš trejus metus įstojo į Europos Sąjungą: Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Slovakijos, Čekijos, Slovėnijos, Vengrijos, Kipro ir Maltos. Nuo šiol norintiems įsidarbinti Nyderlanduose nebereikės prašyti leidimo dirbti šioje šalyje.

Mažiausiai aštuoni eurai už valandą, "coffee shopai", dviračiai, marihuana, Raudonųjų žibintų kvartalas, Van Goghas, dviračiai, Heinekenas, klasikinė muzika, Amsterdamas, kanalai, architektūra, dviračiai, liberalizmas, tulpės, fotografija, malūnai, aukšti vyrai... Olandija turi daug privalumų. Pavyzdžiui man artimiausias būtų dviračiai. Galų gale - ten kontinentas, o čia vis dėlto laiks nuo laiko pasijaučia, jog Airija - sala. Tiesa, jauki.

Neseniai iš Londono kelioms dienoms pasisvečiuoti atvykusi draugė (lietuvė) Dublinu visai susižavėjo, net mažiausioje miesto aludėje pusę pintos "Guinnesso" ištuštino ir aikščiojo, kaip gražiai ant putos išpieštas dobiliukas. Lyg patvirtindama mano nuomonę pasakė, jog Dubline jauku. Vis mąstau, ar visiškai atsiveriant vis daugiau ES sienų kontinento įvairovė nusvers salos jaukumo argumentą.

Berods, senojoje Europoje belieka šeši mohikanai: Vokietija, Austrija, Prancūzija, Liuksemburgas, Belgija ir Danija.

PS
Kodėl Lietuvos žiniasklaidos reakcija į Nyderlandų valdžios sprendimą buvo beveik nebyli? Ar informacijos stoka tampa naujuoju ginklu kovoje su emigracija? Na, galbūt gegužės mėnesį žurnalistai tiesiog labiau domėjosi popsu... Tačiau Eurovizija pasibaigė, nuaidėjo paskutiniai skambučiai, netrukus studentams baigsis sesija ir vėl susiklostys patogios aplinkybės trumpam išvykti. Paaukoti vasarą, o galbūt ir metus 8 eurams už valandą, kalbos patobulinimui, naujo alaus degustavimui ir naujoms pažintims. O kap ir ar į tai reaguos Lietuvos darbdaviai, valdžia, žiniasklaida ir anonimiški bei vieši emigracijos kritikai sužinosime netrukus.

8 comments:

liutauras said...

šįkart būsiu cinikas - Lietuvos žiniasklaidai apskritai visos bent kiek rimtesnės temos yra arba: a) finansiškai nenaudingos; b) nėra mąstančių "out-of-the-Lithuanian-box"

atsakymą šiuo atveju rinktis palieku asmeninei nuomonei :)

Anonymous said...

Nes visi geri zurnalistai emigravo? :-)

Lina said...

Jie gris pavasari sauleta, anonymous :)

kiki said...

mano dukterėčia jau keletas metų gyvena Olandijoje, ten yra nemažai lietuvių. Be olandų kalbos darbo negausi, gero darbo, tai ir mokosi normalioje vidurinėje mokykloje su emigrantais iš Turkijos olandų kalbos. Stovi darbo biržoje ir jau seniai naudojasi visomis socialinėmis garantijomis, o išvažiavo su vaikų priežiūros programa jaunimui... Bet kalba sunki : )

Anonymous said...

I don't know what does my blog have to do with Eurovision ;)

anyway greetings from Carlow ;)

Lina said...

MacKozer, give me a week or so and you can understand it - I'm trying to set up a blog in English on emigration.

Lina said...

Kiki, mano planai kol kas dar sakem ant vandens, bet dar bent viena ES kalba butina ismokti.

liutauras said...

patarčiau mokytis kinų (mandarinų), arabų arba indų. visai rimtai.