Friday, May 09, 2008

Prieš objektyvą - Ievos kostiumu

Ar pastebėjote, jog kai vyrukai ima bristi į gilius fotografijos vandenis, vos pramokę, kuo išlaikymas skiriasi nuo diafragmos, iškart imasi fotografuoti nuogas mergaites? Aktais to nepavadinsi. Šleikutė nuslysta, o iš džinsų išnyra baltų kelnaičių nėrinukai. Du brendžio ir padrąsinama išsinerti iš liemenėlės. Po dar vienos taurės brendžio rankos liaujasi dangstyti tas vietas, kurias taip godžiai akimis ryja objektyvas (fotografas). Nepatogumą, baimę ir Ievos dukroms ant pečių užkinkytą gėdą keičia apsvaigęs kiek apsiblauses alkanas žvilgsnis, o fotografas klupčioja ties mūza ir apkvaitęs į kadrą talpina atidengtas paslaptis. Gerai, jei gaunasi kas įdomesnio ir nebanalaus.

Prieš keletą metų, kuomet ėmiau mokytis, kurią knopkutę paspaudus Zenitas ima fotografuoti ir ką reikia atšauti, kad į Nikoną įdėtum juostelę, ir mane kalbino pozuoti tokie du berniukai. Vienam net jaučiau šiokią tokią simpatiją, kuri taip ir liko kažkur dulkėti kaip neišryškinta juostelė.Tuomet nesutikau - pernelyg intensyviai jie mane kalbino, be to, savo kūnu nebuvau labai patenkinta.



S.Tunicko instaliacija Amsterdame


Emigracijos plantacijose palikusi kelis atliekamus kilogramus ir kiek išdrąsėjusi birželį stosiu prieš Spencerio Tunicko objektyvą su keletu tūkstančių Dublino gyventojų. Jis jau išrengė 18 000 Meksiko gyventojų, 2,500 žmonių Montrealyje, o prieš porą metų pozuoti ant tirpsntančio ledyno Šveicarijoje dešimties laipsnių šaltyje sukvietė 600 savanorių.



S.Tunicko instaliacija ant ledyno Šveicarijoje


Kritikai sako, jog S. Tunicko nuotraukose nėra nieko kito, tik "Wow" efektas - jėzuli, kiek daug nuogutėlių žmogučių. Formulė paprasta - išrenkti žinomą vietovę (dažniausiai urbanistinę), išrengi krūvą žmonių ir fotografuoji. Racijos tame yra. Skandalo elemento S. Tunicko instaliacijose greičiausiai daugiau nei meninės vertės, nors jo nuotraukos su 85 ŽIV virusu užsikrėtusiais žmonėmis "Positively Naked" viename Niujorko restoranų sukelia daug minčių.

Kai kurie airiai sunerimo, ar S. Tunickas įsivaizduoja, kaip atrodys tūkstančiai nuogų airių - čia tau ne ispanai ar meksikiečiai. Be to, daugelis sunerimo dėl neprognozuojamo Airijos oro. Nepaisant to, praėjus trims dienoms po to, kai internete buvo paskelbtas kvietimas dalyvauti fotosesijose Dubline ir antrame pagal dydį Airijos mieste Korke, Dubline atsiliepė 1 359 žmonės, o Korke - 539.

Nustebau, nes visi mano raginti pažįstami ir draugai sureagavo skeptiškai. Vienintelė mergina, prisipažinusi svarsčiusi apie pozavimą, yra kanadietė. Sakau, gal tarp tų prisiregistravusiųjų taipogi bus vieni užsieniečiai? Birželį sužinosiu. S. Tunicką į Airiją pasikvietė Dublin Docklands Development Authority ir Cork Midsummer Festival. Organizatoriai žada, jog nuogut nuogutėliai tebūsime maždaug pusvalandį. Be to, gausime po nuotrauką. O tuomet googlinkite ir cherchez moi. :) Nesu ekshibicionistė, nudistė ar kitokia -istė. Tiesiog galvoju, jog kartais gyvenime reikia daryti tai, ko niekada nesi daręs ar dariusi.

Galėtų Vilnius pasikviesti S. Tunicką kitąmet. Ar baltai išdrįstų?

4 comments:

Anonymous said...

Kur tas mano fotoaparatas? Jau nagai niežti prisikviest pozuotojų ir paspaudinėt mygelį :D

O šiaip tai ką.. Linkiu neperšalt. :)

Rūta said...

nu klausyk, ką emigracija su tavimi padarė :D Pažiūrėt į tas foto tai gal ir įdomu, bet kaip jaustis nuogai tarp tūkstančių kitų nuogalių? Bus idomu paskaityti tavo ispudzius is sios fotosesijos ;)

Anonymous said...

Sakyčiau labai jau toks pasiaukštinantis tas paskutinis klausimas - Ar baltai išdrįstų?
Pirmas klausimas tai kas tokia pati esate? Airė?
Antras dalykas čia ne drąsos reikalas, o noro - kitas gal nejaučia jokio poreikio tai daryti ir jis net nesvarsto bailumo ar dar kažko, nes jam tai tiesiog neįdomu

Lina said...

anonymous, siuo irasy ne save pasiaukstinti norejau. Tiesiog pasiuliau pameginti pasikvieti Tunicka i Vilniu ir garsiai paklausiau, ar baltai ryztusi tokiam zingsniui. Paskaitykite irasa darkart.