Sunday, April 13, 2008

Emigracija-etc emigruoja

Ivanas Vasiljevičius keičia profesiją. Nuo rugsėjo keičiu šalį. Keičiu ir statusą emigracijos kastų sistemoje. Buvau tiesiog darbo jėga, o dabar būsiu nutekėjęs protas. Tiesa, Vilniaus universiteto prorektorius prof. Juozas Vaitkus yra pasakęs, kad Lietuvos universitetus į Vakarų aukštąsias mokyklas studentai išmaino ne dėl studijų kokybės, o dėl jiems įpiršto įvaizdžio. Ką gi, anot profesoriaus, tapau reklamos auka: susiviliojau įvaizdžiu, Šanchajaus ir THES - QS pasaulio universitetų reitingais, prienama kaina (1500 eurų už vienus metus studijų) ir šalimi.


Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur, Universiteit Utrecht


Vėlų penktadienio vakarą po porą mėnesių trukusio dokumentų tvarkymo, bakalauro darbo vertimo, TOEFLio egzamino ir telefoninio interviu, apie kurį buvau įspėta prieš parą, gavau elektroninį laišką, kuriame neoficialiai esu informuojama, jog esu priimta į Medijų magistro studijas Utrechto universitete (Olandija). Dabar laukiu popierinio laiško. Kaip tas Tomas - kol rankose nepačiupinėsiu, nepatikėsiu. Studijos apima daugybe disciplinų ir orientuotos į senųjų ir naujųjų medijų formavimąsi kultūriniame ir istoriniame kontekste, jų santykį su identitetu, pilietiškumu ir kitais niuansais. Išmoksiu daug protingų žodžių, gilinsiuosi į teatrą, kiną, kompiuterinius žaidimus, technokūnus, "You Tube" ir galybę kitų medijų. Motyvaciniame laiške brūkštelėjau, kad norėčiau toliau siekti PhD studijų. Kaip ir nemelavau. Žiūrėsime...

Universitetas neblogas - jei tikėtume jau minėtu Šanchajaus reitingu, septintas Europoje - tarp Paryžiaus ir Kopenhagos universitetų ir 42-as pasaulyje. THES - QS World University Rankings jį tupdo kiek žemiau - 89 vietoje pasaulyje. Metinis universiteto biudžetas - €650 mln. eurų(palyginimui - VU - 52 mln. eurų, į kieno rėčius jie subyra, nežinau).

Kone visi dėstytuvai bus profesoriai ir daktarai. Vienas jų - Medijos ir reprezentacijos instituto vadovas - interviavo mane telefonu. Vapėjau per baimę ir drebėjimą. Prašė paminėti literatūrą, autorius, ko mokiausi per kino ir radijo paskaitas VU Žurnalistikos institute. Turėjau paaiškinti, kad pusė dalykų mano diplome su prierašu "pass" reiškia įskaitas, o ne penketus. "Viešpatie su viešpačiukais", - meldžiausi. "Amen liulia mano studijoms", - maniau. Nuplauks kaip žąselė per ežerėlį. Bet interviavo ir kitas dėdė, kuris klausinėjo ir laisvesnių klausimų. Tarkim, studijuojant magistrą vieną semestrą būtina praleisti užsienyje. Klausė, kur norėčiau vykti. Kadangi jau paklausė, tai nepasikuklinau - sakiau, kad norėčiau traukti į Rytus arba į Vakarus, t.y. į Japoniją arba į JAV. Dar lyg tarp kitko paminėjo žiūrėdami į mano CV, kad aš po universiteto baigimo darbavausi įvairiuose darbeliuose (taip ir pasakė, tai nusijuokėme visi) ir klausė, kodėl sumąsčiau studijuoti. Pasakiau viską kaip yra - kad svarsčiau, kas man būtų įdomu, kad nenorėjau studijuoti Lietuvoje, kad atnaujintos Žurnalistikos instituto bibliotekos, kurioje lankiausi vasarį, lentynose sustatytos tos pačios knygos, kurias skaičiau prieš penkerius metus, etc.

Atsidariau tą laišką ir nežinojau, ar juoktis, ar verkti iš laimės. Galvoju, gal ir gerai, kad neskubėjau studijuoti magistro vos baigusi bakalaurą. Jau apsižiūrėjau, kad universitete ir sporto klubas yra, ir nemokami filmai studentams, ir menų centras. Žodžiu, dainos, šokiai, estrada. Ir žinoma, Olandija... Utrechte - trys nepriklausomo kino teatrai, klasikinės muzikos ir kino festivaliai, kanalai, architektūra, 100 kilometrų iki Amsterdamo... Tiesa, bendradarbis juokiasi - sako, kad išties aš du metus iš eilės pūsiu. Kam man ta žolė - ir taip jau apsinešusi laime. Beje, bendradarbė prieš tris savaites įstojo į Yale'į (dramaturgijos magistro studijas) - va kokie talentai dirba pas mus vyno parduotuvėje.

Ryšium su kraustymusi maždaug vasarą šis blogas evoliucionuos į kažką kito. Galbūt kanapinius dienoraščius. O galbūt į kažką apie medijas. Grįžtu į kontinentą.


Utrechto panorama

11 comments:

Anonymous said...

SVEIKINU! :)

Anonymous said...

sveikinu

Lina said...

aciu merginos!

Anonymous said...

Nu sveikinu :) O į JAV nenorėk :) Nieko ten gero ;)

Viktoras said...

Sveikinu!! tik, kad ir kur būtum, nenustok rašyt. ;)

Anonymous said...

Gyvenanciu Olandijoje forumas, tikiuosi pravers:
http://www.nyderlandai.eu/forumas/

Anonymous said...

Miela Lina,
visu pirma sveikinu su teisingu pasirinkimu - Olandija yra puiki salis ir netrukus ta pati pajusi, zinoma. Taciau noreciau pastebeti, jog atsargiau zvelgtum i tavo minimus reitingus. Tavo linkai yra i "overall" rankingus, kur yra agreguojama mokslo kokybe visose srityse (tiek branduolines fizikos, tiek filosofijos), tad tie reitingai gali menkai koreliuoti su mokslo kokybe konkrecioje srityje. Is tiesu, UU yra labai stiprus "sciences" - fizikoje,chemijoje etc . tad del "Arts studies" kokybes reiketu ziureti i specifinius reitingus, kitaip gali priimti neteisingas isvadas.
Prasau, nesuprask mano pastabos klaidingai ar izeidziai - tiesiog pastebiu daug zmoniu daranciu panasia klaida ir isvaziuojanciu studijuoti, sakykim, ekonomikos i Zurich ETH manydami kad tai super top universitetas. Zinoma, jis toks yra, taciau ne ekonomikoje.
Sekmes!

Lina said...

Teisingai pastebeta, anonymous. Programa pasirinkau, kadangi turinys jos buvo toks, kokio nebuvo mano ieskomose salyse - Danijoe ar Norvegijoje. Studijuosime, ziuresime, stengsimes :) Ir kelsime reitingus :)

Anonymous said...

Sveikinu su media studijomis UU - geriau pataikyti ir negalėjai, jų media programa - viena stipriausių Europoje. Daug kitų top lygioo vakarietiškų universitetų bendradarbiavimą su UU media departamentu laiko be galo prestižiniu. Bus smagu, pamatysi - džiaugiuos už tave ir spaudžiu dešinę!

Lina said...

aciu, anonymous!

Anonymous said...

Sveikiinu, nroeciau irgi studijuoti magistratura Olandijoje...bet dar ziuresim :) reikai toefl isilaikyti, nematau ateities Lietuvoje...