Tuesday, June 19, 2007

Kultūros fronte - nieko naujo

Šiąnakt sapnavau, kad Vilniuje užsukau į mažą bažnytėlę, kurioje pamokslavo kunigas Julius Sasnauskas, ten sutikau gerą draugę, kuri, pasirodo, laukiasi, o po to vienas talentingas bičiulis prasitarė, kad išvyksta dirbti į JAV.

Nors naktys trumpos, bet prieš ilgiadienį gerai sapnuojasi. Gal dėl to, kad lyja dažnai. Netrukus brisime į airiškus miškus ieškoti paparčio žiedo. Mano kūno kultūros mokytoja vis sakydavo, kad jo beieškodamos merginos kupstuose neretai kelnaites pamesdavo...

Bemąstydama apie lietuviškas šventes, mūsų tradicijas, papročius, vis apsvarstau, kaip (ar?) Airijoje pristatoma Lietuvos kultūra. Gal kas pamena mano prieškaištus pernai dėl neaktyvaus lietuvių dalyvavimo svarbiausioje ir gausiausioje Airijoje kultūrų fiestoje Dun Laoghaire Festival of World Cultures bei institucijų, kurios galėtų būti suinteresuotos lietuvių dalyvavimu festivalyje, nesuinteresuotumu.

Šiemet naujienų šioje srityje taipogi nelaukite - progreso nematyt. Su keliais bičiuliais sumąstėme "prastumti" kokią nors lietuvių grupę į festivalį. Didesniam pasirodymui suorganizuoti nebėra laiko (kompaktines plokšteles su įrašu reikia nusiųsti prieš pusmetį), bet gal pavyks suorganizuoti vieno gana šauniai folklorą grojančio ansamblio pasirodymą.

Tik manęs vis nepleidžia viena įkyri mintis: kodėl lietuviškos kultūros atstovus į renginius turi prastuminėti žmonės, kurie nėra įpareigoti tuo rūpintis. Taip, mes turime iniciatyvos, tik laiko galėtų būtų daugiau, tačiau juk kai kurie gauna algas, kad darytų tai, ko imamės mes.

Jei jau tikrai dabartiniai ambasados Airijoje darbuotojai (jau, regis, sukūrę interneto svetainę, ačiū)
užsivertę darbais, atsiųskite mums KULTŪROS ATAŠĖ. Baisu, nes mūsų čia penktadalis milijono? (Greičiausiai truputėlį mažiau.) Bet norinčių bei gebančių padėti atsirastų galybė, taigi nepersidirbtumėte. Su čia esančiais iniciatyviais žmonėmis galėtumėte pasiekti tiek, kad pasibaigus kadencijai liuosiai turėtumėte teisę prašyti didesnio atlyginimo, mažesnių krūvių ar kitokių pareigų.

Ar vis dėlto gausis kaip Evangelijoje - pjūtis didelė, bet darbininkų maža? Tik po to nesistebėkite, kad apie mūsų šalelę težino, jog ji kavos staliuko dydžio. Ir jokie nauji prekės ženklai situacijos nepakeis. Jei darbštūs bei iniciatyvūs asmenys nedirbs mūsų diplomatinėse atstovybėse, taip ir liksime primirštu obelų kraštu šalia Baltijos jūros. Žinoma, ne jie vieninteliai kalti dėl esamo ar nesamo Lietuvos įvaizdžio, bet jie galėtų labiau paplušėti.
PS

Šiuo metu Lietuva kultūros atašė turi:

Švedijoje
Prancūzijoje
Danijoje (įsteigta tik šių metų birželį)
Didžiojoje Britanijoje
Ukrainoje
Rusijoje
Kaliningrade
Lenkijoje
Italijoje
Ukrainoje
Nuolatinėje atstovybėje Europos Sąjungoje

No comments: